BNR: business in India

, ,

Op 9 februari 2023 was ik als ‘Wereldveroveraar’ de co-host bij BNR radio, om culturele uitleg te geven bij het zakendoen in India. Luister hier de uitzending terug.

Veel mensen in India zien onderwijs als de belangrijkste manier om de bestaande hiërarchie te doorbreken en de sociaaleconomische ladder te beklimmen. De middenklasse van India is dan ook snel aan het groeien en ‘de Indiër’ wil altijd vooruit. In die zin is er enerzijds sprake van enige prestatiedruk. Maar tegelijkertijd heerst er ook een ‘let go’ mentaliteit: als het even niet lukt om verder te komen is dat wat het is en men kijkt verbaasd naar anderen als daardoor stress of spanning ontstaat.

Het vinden van een zakenpartner in een vreemde cultuur is altijd een uitdaging en gaat soms ook mis. De opbouw van een persoonlijke relatie is vaak benoemd. Ook het aangaan van relaties met het hele netwerk is van belang: kan je op discrete wijze navraag doen?

Het is bekend dat ‘de Nederlander’ heel direct communiceert, hetgeen in India sterk verschilt. Wat te doen als een ja geen ja is en een nee geen nee? Is het mogelijk om een stevig verpakte boodschap alsnog te ontcijferen en hoe doe je dat? Is het mogelijk om het te ervaren als respectvol, in plaats van het nare gevoel te krijgen dat je voor het lapje gehouden wordt of in het duister tast?

Luister naar de uitzending: https://bit.ly/3Ie8Lmr

De foto bij dit bericht is van enige tijd terug, by Infosys in Hyderabad.