Management in Afrika
Nieuw boek van Vasco Silva en Alette Vonk
Dit fascinerende boek verschaft een nieuwe kijk op management in Sub-Sahara Afrika. Het vertelt het verhaal van Vasco Silva, een Portugese zakenman die een bedrijf opzet in Luanda, Angola. Na vier jaar groei krijgt Silva te maken met een cultuurschok als gevolg van een wilde staking van de werknemers. Hij begint aan een diepgaand cultureel onderzoek en krijgt geleidelijk inzicht in effectief leiderschap in de Angolese context. Hij initieert een organisatieveranderingsproject en samen met de werknemers transformeren ze het bedrijf zodat iedereen er beter van wordt. Daarbij worden Angolese vormen van leiderschap en organisatie geïntegreerd in de staande multinational.
Vervolgens heeft Alette Vonk de case bestudeerd. Zij heeft managers en werknemers geïnterviewd en zij heeft het verhaal in zijn historische en wetenschappelijke context gezet.
Voor ondernemers/managers
Dit verhaal laat zien wat er nodig is om succesvol te zijn in een Afrikaanse professionele omgeving. Sommigen kunnen het gehele verhaal omarmen en een vergelijkbaar proces doorlopen zoals Silva gedaan heeft. In die gevallen zal het altijd weer maatwerk zijn, want, zoals we weten, Afrika is een groot en divers continent. Er zijn zowel overeenkomsten als verschillen te vinden tussen de 54 landen.
Anderen zullen kleinere veranderingen door willen voeren, inzicht krijgen, geïnspireerd raken. Het boek geeft zo wie zo een heldere richting aan.
“Een waardevolle gids voor internationale leiders, die inzichten verschaft in het ontwikkelen van nieuwe managementvormen op basis van een fusie van waarden.” (Manuel Quinaz, CEO bij upK, SA).
Voor onderzoekers
Wetenschappelijk gezien draagt het werk bij aan het discours in de Afrikaanse managementfilosofie en beantwoordt het aan de vraag naar beschrijvingen van hybride casestudies, waar verschillende culturele concepten daadwerkelijk samenvloeien. Onderzoekers kunnen deze casestudy gebruiken om de performatieve kenmerken van lokale leiderschapsvormen binnen een moderne omgeving te bestuderen, en de noodzaak tot aanpassing vanuit zowel Angolees als Portugees perspectief.
“Een inspirerende studie over gemeenschapsvorming, gedeelde waarden en transformatieve culturen in een Afrikaanse samenleving.” (Dr. Michael Onyebuchi Eze, Docent Afrikaanse Filosofie, Universiteit Leiden).
Voor meer informatie en verhalen, bekijk ook de website https://spacesofconfluence.com/