Over Alette Vonk

  Het is ongelooflijk boeiend dat mensen fundamenteel verschillende logica’s hanteren die van grote invloed zijn op alle aspecten van het leven. Of het nou gaat om correcte omgangsvormen of goed leiderschap, om de juiste onderhandelingsstrategie of de opvoedmethoden van onze kinderen: allemaal zijn ze doordrenkt met culturele invloeden. Het feit dat we deze noties van jongs af aan meekrijgen maakt dat ze nauwelijks tot ons bewustzijn doordringen. Het is mijn ambitie om dat onbewuste inzichtelijk te maken.

  Mijn persoonlijke nieuwsgierigheid naar mensen die anders denken slingert zich een weg van een jaar uitwisselingsstudent in de Verenigde Staten, tot een studie Niet-Westerse Sociologie aan de Universiteit Leiden; van een onderdompeling in de wijk Duindorp (Den Haag) tot een tien jarig werkzaam leven in West-Afrika (Kameroen, Botswana, Benin, Ghana); en van het sociaal ondernemerschap in de Haagse Schilderswijk tot training/consultancy voor diverse internationale teams binnen organisaties en bedrijven.

  Op deze weg heb ik geleerd om op hele verschillende manieren te communiceren en om cultuur noodzakelijkerwijs mee te nemen in strategische overwegingen en besluitvorming. Ik heb aan den lijve ondervonden hoe mijn werk effectiever werd naarmate ik hier meer bedreven in werd en ik gun het eenieder om zijn/haar eigen repertoire uit te breiden.

  Inhoudelijk begeleid ik al meer dan 25 jaar veranderingsprocessen binnen teams, bedrijven, overheids- en maatschappelijke organisaties en bewonersgroepen: zowel organisatie- als community ontwikkeling. Ik ben Practitioner in Intercultureel Management (ICM); Organisatie Cultuur (OC); Neuro Linguistic Programming (NLP) en Organisatie Ontwikkeling (OD). Vanaf 2013 ben ik Associate Partner van Hofstede Insights. Daarnaast geef ik college Intercultureel Management aan de Universiteit Leiden.

  Mijn fascinatie voor culturele verschillen maken me tot, wat klanten noemen, een enerverende verteller, die toehoorders vastpakt en pas een eind verderop weer loslaat. Op andere momenten ben ik de intense luisteraar: de meeste informatie zit tussen de regels. Ik heb een zekere drive en werk graag in complexe situaties, waar een sterk analytisch vermogen, diep inzicht, gezamenlijkheid en creativiteit samenkomen tot tastbare resultaten.

  Wilt u meer weten, u kunt mij volgen op LinkedIn of Twitter. Wilt u een afspraak, dan kan dat altijd.