Over Alette Vonk

De Vonk

Alette Vonk begeleidt al 30 jaar veranderingsprocessen en ze heeft veel van die jaren in het buitenland doorgebracht. Met veel kennis en plezier traint ze vele groepen binnen internationale organisaties op het gebied van intercultureel management. Daarnaast faciliteert ze complexe culturele veranderingsprocessen.

Vanaf 2010 is zij onafhankelijk consultant onder de naam De Vonk Advies en Diversiteit. In 2013 werd ze Associate Partner van Hofstede Insights. Vandaag de dag is ze lid van de Coöperatie Cultural Insights en één van de Friends of Hofstede. Daarnaast geeft ze sinds 2017 college Intercultureel Management aan de Universiteit Leiden.

Recente publicaties
Opleiding

Alette is MSc in de OntwikkelingsSociologie. Zij is Practitioner in Intercultureel Management (ICM); Organisatie Cultuur (OC); Neuro Linguistic Programming (NLP) en Organisatie Ontwikkeling (OD).

De reis

Alette: “Zolang ik me kan herinneren heeft het mijn nieuwsgierigheid gewekt hoe we als mensen overeenkomen en hoe we ook verschillen. Mijn zoektocht, naar andere vormen van denken en logica, slingert zich een weg van een jaar uitwisselingsstudent in de Verenigde Staten, tot een studie (wat toen nog heette) Niet-Westerse Sociologie aan de Universiteit Leiden. Ik spendeerde vele maanden in Griekenland, Spanje, Kameroen en Botswana. Er was een onderdompeling in de wijk Duindorp (Den Haag). Gevolgd door een tien jarig werkzaam leven in de ontwikkelingssamenwerking in West-Afrika (Benin, Ghana).

Na terugkomst in Nederland kwam het sociaal ondernemerschap in de Haagse Schilderswijk op mijn pad. Met als gevolg dat ik de eer had gevraagd te worden door een Nederlands-Marokkaanse stichting Oumnia Works om een trainingsmodule te co-ontwikkelen op het gebied van antiradicalisering. Daar hebben we 7 jaar lang mee door heel Nederland gereisd.

Tenslotte zijn er de laatste jaren dus veel training/consultancy opdrachten voor diverse internationale organisaties en bedrijven.

Cultuur

Op deze weg heb ik logischerwijs inzicht gekregen in verschillende vormen van communicatie. Ik heb ervaren hoe we kunnen voortbouwen op overeenkomsten en hoe het mogelijk is om culturele verschillen mee te nemen in strategische overwegingen. Ik heb ondervonden hoe mijn werk effectiever werd naarmate ik hier meer bedreven in werd en ik gun het eenieder om zijn/haar eigen repertoire uit te breiden.

Als kind leren we fundamenteel verschillende vormen van logica. Dit dringt nauwelijks tot ons bewustzijn door. Ook daar waar we fundamenteel overeenkomen, en elkaar dus kunnen vinden, blijft vaak in het onbewuste. Het is mijn ambitie om dat onbewuste inzichtelijk te maken.

Ondertussen ben ik uitgegroeid tot, wat klanten noemen, een enerverende verteller, die toehoorders vastpakt en pas een eind verderop weer loslaat. Op andere momenten ben ik de intense luisteraar: de meeste informatie zit tussen de regels. Ik heb een zekere drive en werk graag in complexe situaties, waar een sterk analytisch vermogen, diep inzicht, gezamenlijkheid en creativiteit samenkomen tot tastbare resultaten.”

Wilt u meer weten, u kunt Alette volgen op LinkedIn. Wilt u een afspraak, dan kan dat altijd.