Over Alette Vonk

Alette Vonk begeleidt al 30 jaar veranderingsprocessen binnen teams, bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties en bewonersgroepen. Zij heeft veel werk verricht op het gebied van community ontwikkeling en is met de jaren steeds meer de kant van organisatie ontwikkeling opgegaan. Alette heeft vele jaren in het buitenland gewoond en ze begeleidt met evenveel kennis en plezier de interculturele management processen binnen een internationaal bedrijf, als dat ze complexe organisatieculturen analyseert en verandering faciliteert.

Alette is MSc in de OntwikkelingsSociologie en zij is Practitioner in Intercultureel Management (ICM); Organisatie Cultuur (OC); Neuro Linguistic Programming (NLP) en Organisatie Ontwikkeling (OD).
Vanaf 2010 is zij onafhankelijk consultant onder de naam De Vonk Advies en Diversiteit en in 2013 is zij begonnen als Associate Partner van Hofstede Insights. Daarnaast geeft ze sinds 2017 college Intercultureel Management aan de Universiteit Leiden;  en was ze co-ontwikkelaar en trainer van de Marokkaans-Nederlandse Stichting Oumnia Works (antiradicalisering en multicultureel opvoeden) en initiatiefnemer en vrijwilliger voor de Stichting Connect2Us.

Alette: “Zolang ik me kan herinneren heeft het mijn nieuwsgierigheid gewekt hoe we als mensen overeenkomen en hoe we ook verschillen. Mijn zoektocht, naar meerdere gezichtspunten en andere vormen van denken en logica, slingert zich een weg van een jaar uitwisselingsstudent in de Verenigde Staten, tot een studie (wat toen nog heette) Niet-Westerse Sociologie aan de Universiteit Leiden; van een onderdompeling in de wijk Duindorp (Den Haag) tot een tien jarig werkzaam leven in de ontwikkelingssamenwerking in Afrika (Kameroen, Botswana, Benin, Ghana); en van het sociaal ondernemerschap in de Haagse Schilderswijk tot training/consultancy voor diverse internationale organisaties en bedrijven.

Op deze weg heb ik logischerwijs inzicht gekregen in verschillende vormen van communicatie. Ik heb ervaren hoe we kunnen voortbouwen op overeenkomsten en hoe het mogelijk is om culturele verschillen mee te nemen in strategische overwegingen. Ik heb ondervonden hoe mijn werk effectiever werd naarmate ik hier meer bedreven in werd en ik gun het eenieder om zijn/haar eigen repertoire uit te breiden.

Als kind ‘downloaden’ we fundamenteel verschillende vormen van logica. Dit dringt nauwelijks tot ons bewustzijn door. Ook daar waar we fundamenteel overeenkomen, en elkaar dus kunnen vinden, blijft vaak in het onbewuste. Het is mijn ambitie om dat onbewuste inzichtelijk te maken.

Ondertussen ben ik uitgegroeid tot, wat klanten noemen, een enerverende verteller, die toehoorders vastpakt en pas een eind verderop weer loslaat. Op andere momenten ben ik de intense luisteraar: de meeste informatie zit tussen de regels. Ik heb een zekere drive en werk graag in complexe situaties, waar een sterk analytisch vermogen, diep inzicht, gezamenlijkheid en creativiteit samenkomen tot tastbare resultaten.”

Wilt u meer weten, u kunt Alette volgen op LinkedIn. Wilt u een afspraak, dan kan dat altijd.