BNR: business in Tanzania

, ,

Op 9 maart 2023 was ik weer wereldveroveraar bij BNR radio. Dit keer ging het over zaken doen in Tanzania. Luister hier de uitzending terug.

‘Pole pole’ is een gangbare Tanzaniaanse uitdrukking: het betekent: ‘rustig rustig’, of ‘slow slow’. In Tanzania gaat alles een beetje langzamer dan in veel andere Afrikaanse landen. Men begrijpt niet dat een ander zich opwindt als de zaken anders en langzamer gaan, en één van de uitdrukkingen is dat er geen slechte vorm van geduld bestaat: geduld is ALTIJD goed.

In Afrika zie je overeenkomsten tussen de 48 landen beneden de Sahara, en je ziet uiteraard ook vele verschillen op dit gigantische continent. Twee overeenkomsten zijn dat in vrijwel alle landen er meer hiërarchie is dan in Nederland, en het zijn vrijwel allemaal meer relatiegerichte samenlevingen: goede relaties en netwerk zijn erg belangrijk en kosten tijd en energie om op te bouwen.

Kijken we naar de verschillen, dan zien we bijvoorbeeld dat Nigeria, Congo en Kenia, gemiddeld genomen een iets hardere mentaliteit hebben: assertiever, resultaatgerichter, iets meer dikdoenerij. Ghana of Tanzania, aan de andere kant, zijn wat meer bescheiden, meer mensgericht, en het zijn vaak belangrijke mediators bij de conflictsituaties op het continent.

Een ander groot verschil is aan te wijzen tussen Oost en West, waarbij je over het algemeen kan zeggen dat West-Afrika vaak iets frivoler is, meer feest en pret en ‘indulgent’, terwijl Oost-Afrika iets serieuzer is. Dit is te merken bij onderhandelingen: in West-Afrika is je doel om het hart van de ander te doen smelten met allerlei vlijende grapjes en veel humor, om zo tot een betere deal te komen. Ook in Oost-Afrika is een onderhandeling een dans en een vorm van relatieopbouw; maar toch is het serieuzer en iets directer.

Dit en meer, én het mooie verhaal van Johnny Cashew van Hayo de Feijter, zijn hier terug te luisteren: https://bit.ly/3LaWRvC