Dr. Michael Eze als spreker, met zijn afbeelding groot achter hem geprojecteerd.

Dr. Eze op de Afrika dag

, , ,

Terwijl de Nederlandse regering enorme bezuinigingen op ontwikkelingshulp bespreekt, gaan de regeringspartijen hopelijk niet voorbij aan een interessante discussie die plaats vond tijdens de Afrika dag 2024. Michael Eze, Dr.Phil, Ph.D., denker in de Afrikaanse Filosofie, gaf zijn visie op de Afrika Strategie aan Secretaris-Generaal van Buitenlandse Zaken Christiaan Rebergen. Dr. Eze gaf het grote belang van echte dialoog en samenwerking aan. Het opbouwen van relaties, en het ware wederzijdse leren, vinden plaats op het niveau van het maatschappelijk middenveld, en niet tussen multilaterale regeringen. Verbindingen tussen landen op dat middenveld zijn uiterst belangrijk voor mensen in deze wereld om elkaar te begrijpen.

Dr. Melle Leenstra, Chief knowledge and inspiration Officer Africa van BuZa, deelt zijn take aways op LinkedIn:

Een gesprek dat de moeite waard is…

Afrikaanse filosofie: ‘Ubuntu’ leert ons, in de woorden van professor Michael: Ik ben, omdat jij bent. Dit stelt menselijke relaties centraal in ons bestaan. Om te extrapoleren: Nederland is omdat Afrika is. Ons bestaan hangt van hen af.

De relaties tussen Afrika en Nederland zijn niet altijd gebaseerd geweest op gelijkwaardigheid. Om dat te veranderen moeten we zoeken naar een gedeelde toekomst op basis van gedeelde ambities, gedeelde belangen en gedeelde oplossingen voor gedeelde problemen. Maar dat is niet eenvoudig omdat Nederland en Afrika getalsmatig niet gelijk zijn: 18 miljoen tegenover 1,2 miljard mensen en economisch…

De natiestaat als gevangenis

Professor Eze merkte op dat onze Afrika-strategie veel gericht was op de multilaterale betrekkingen tussen Europa en Afrika en om migratie tegen te gaan, terwijl de Afrikaanse natiestaat zelf problematisch is. Vanuit het perspectief van de Afrikaanse bevolking kunnen Afrikaanse staten gezien worden als gevangenissen. Zij belemmeren hun op mobiliteit gebaseerde aspiraties. Multilaterale fora voor dergelijke staten zijn slechts praatclubs die ver afstaan van de realiteit van de mensen. Michael riep ons op om ons niet achter multilateralisme te verschuilen, maar te laten zien wie we als Nederland zijn, bijvoorbeeld door samen te werken op het gebied van landbouw. (…)

Permanente dialoog

De conclusie voor mij was dat een voortdurende, zelfs permanente dialoog essentieel is om onze gedeelde menselijkheid te realiseren. Zoals de professor tegen zijn studenten zei: ‘drink een kop koffie met iemand die je niet mag’. Om onze Afrika-strategie te formuleren en uit te voeren hebben we veel koffie gedronken en geserveerd. Misschien hebben we niet iedereen gehoord, zoals Paul Mbikayi ons herinnerde. We hebben tijd, suberi kidogo, bwana. Nitalete kahawa!”