BNR: business in Ghana

, , , , ,

Op 31 augustus 2023 was ik weer co-host en ‘wereldveroveraar’ op BNR radio. Deze keer ging het over zaken doen in Ghana. Luister de uitzending hier terug.

Terwijl Pieter Schulting van JS Cocoa uitlegt wat zijn bedrijf in Ghana doet, kan ik een aantal van de grootste uitdagingen uitleggen voor mensen die uit een andere cultuur komen en in Ghana werken: indirecte communicatie en vooral het feit dat mensen zich op andere wijze organiseren. Hoewel de relaties van mensen in geen enkel land netjes het organogram volgen, is dit nog meer het geval in collectivistische samenlevingen; waar sterke en loyale banden bestaan tussen grote groepen mensen. Zo kunnen er organisaties binnen organisaties ontstaan en de grote uitdaging is om deze interne structuren voor je bedrijf te laten werken en niet ertegen.

Daarnaast hebben we het over de hedendaagse traditionele systemen waarmee rekening moet worden gehouden (en welke vaak interessante aanknopingspunten zijn om met de interne structuren aan de slag te gaan), en ten slotte een korte tip over het verschil tussen zakendoen in Ghana en in Ivoorkust.

Veel luisterplezier! https://ap.lc/eUDdz